Psychotherapie - Bettelheim Bruno (1903-1990) - pagina


terug naar
Het Gekwetste Kind

Home Mandala Lier

Assagioli
Bandler&Grindler
Berne
Bettelheim
Bradshaw
Erickson
Freud S. en A.
Jung
Lowen
Miller
Boszormenyi-Nagy
Perls
Rogers
Watzlawick
Wilber

Workshop: Thuiskomen bij jezelf

Hoe zag Bettelheim Het Gekwetste Kind?

Bettelheim legt het begrip identificatie met de agressor uit en het ontstaan van delinquent gedrag.
Psychopatisch gedrag, de voornaamste bron van vernietiging onder de mensheid, komt voort uit in de kindertijd ondergaan geweld en het daaraan verbonden lijden en onverwerkt verdriet. Het eens machteloze verwonde kind wordt de volwassene die zich misdraagt.
Om dit ten volle te beseffen, moeten we begrijpen dat vele vormen van kindermishandeling het kind als het ware voorbestemmen om delinquent gedrag te gaan vertonen. Dit geldt vooral voor fysiek geweld, seksueel misbruik en ernstige emotionele mishandeling.
De psychiater Bruno Bettelheim heeft een naam voor dit proces bedacht. Hij noemde het 'identificatie met de agressor'. Seksueel, fysiek en emotioneel geweld zijn voor het kind zo angstaanjagend dat hij tijdens de mishandelingen niet in zijn eigen zelf kan blijven. Om zijn pijn te overleven, verliest het kind alle besef van zijn eigen identiteit en identificeert zich in plaats daarvan met de mishandelaar.
Bettelheim heeft zijn onderzoeken voornamelijk onder overlevenden van Duitse concentratiekampen uitgevoerd.
Erger nog is het gesteld met de mensen die seksdelicten begaan. Vrijwel altijd zijn zij zelf als kind seksueel misbruikt. Wanneer zij op hun beurt kinderen gaan molesteren, herhalen ze het misbruik dat ze in hun eigen kindertijd hebben moeten ondergaan.
Hoewel het meeste delinquente gedrag wortelt in de vroege jeugd, is het toch niet altijd een gevolg van mishandeling. Sommige delinquenten zijn door hun ouders 'bedorven' door een toegeeflijke inschikkelijke opvoeding, zodat ze het idee hebben gekregen aan anderen superieur te zijn. Dergelijke verwende kinderen gaan geloven dat ze recht hebben op een speciale behandeling van iedereen en dat ze nooit iets fout kunnen doen. Ze raken alle gevoel voor verantwoordelijkheid kwijt en zijn ervan overtuigd dat hun problemen altijd aan iemand anders te wijten zijn. (Bradshaw : p.27 ,28).


Ga naar top
Home Mandala Lier
Feedback
E-mail
{stat}
laatste bijwerking zondag 9 juli 2000.